Friday, May 15, 2009

Ternakan Lebah Madu

Penanaman Cendawan Ternakan Lebah Madu
Ternakan Kambing Penanaman Vanilla

PROJEK TERNAKAN LEBAH MADU

Pengenalan

Sebelum tahun 2004 Projek Lebah Madu adalah salah satu daripada projek yang dijalankan oleh KPD di kawasan Utara negeri Sabah yang merangkumi Kudat, Matunggong, Kota Marudu dan Pitas. Walau bagaimanapun, sejak Hala Tuju KPD yang baru dibentuk pada tahun 2004, projek ini telah diperbesar serta dikembangkan menjadi Perniagaan Teras KPD. Seterusnya pada masa kini KPD sedang berusaha untuk mengembangkan projek ini ke daerah-daerah lain di negeri Sabah khususnya Sipitang, Pedalaman, Ranau dan Telupid.

Projek Lebah Madu dimulakan dalam bentuk penyelidikan di Kota Marudu pada tahun 1980 dengan bantuan pakar lebah dari Kanada, iaitu Scodt Fabiarn. Pada tahun 1984 pihak KPD telah menghantar dua (2) orang pegawainya ke Universiti Pertanian Malaysia (kini Universiti Putra Malaysia) untuk mempelajari teknik-teknik penternakan lebah. Seterusnya pada tahun 1985 sekali lagi pakar lebah dari Kanada – Dale Hoogie datang untuk membantu KPD sehingga tahun 1988.

Projek ini dilaksanakan secara Perladangan Kontrak dengan petani di kawasan Kota Marudu pada tahun 1991. Oleh kerana potensi projek ini yang sangat berdaya maju, ianya telah dikembangkan ke kawasan lain di sekitar Kota Marudu iaitu Kudat, Matunggong dan Pitas. Kini pihak KPD turut menternak lebah madu di ladang milik sendiri dalam usaha menjamin konsistensi bekalan madu tempatan.

Sebagai sokongan kepada industri penternakan lebah madu ini, KPD telah membina Pusat Pemprosesan Madu Lebah di Timbang Madu, Kota Marudu pada tahun 1992. Walau bagaimanapun, ianya telah dipindahkan ke Sikuati, Kudat pada tahun 2006 bagi menampung pemprosesan madu lebah dalam skala yang lebih besar. Kini pusat tersebut dikenali dengan nama Borneo Honey Bee Centre.

Usaha-usaha KPD untuk mempertingkatkan kualiti produk madu keluarannya – Borneo Tropical Honey telah diakui dan diiktiraf oleh pihak-pihak berwajib dengan penganugerahan sijil HALAL pada tahun 2004 dan MS-ISO 9001:2000 pada tahun 2007.

Objektif

1. Meningkatkan pengeluaran madu tempatan yang berkualiti

2. Menyediakan sumber pendapatan yang berterusan kepada para peserta projek

3. Membantu kerajaan dalam mengurangkan kadar kemiskinan

4. Menjadikan Pusat Lebah Borneo dan Ladang Penternakan sebagai destinasi
Agro- Pelancongan di utara Sabah

Aktiviti Yang Dijalankan

1. Memberi khidmat nasihat teknikal mengenai penternakan lebah madu kepada para
peserta projek Perladangan Kontrak.

2. Memberi Kursus Teknikal Penternakan Lebah Madu berbayar kepada orang awam yang
berminat.

3. Menyediakan perkhidmatan pengangkutan dan pembelian hasil di ladang.

4. Mewujudkan Muzium Lebah yang mempamerkan jenis-jenis lebah, peralatan dan
perkakasan menternak lebah madu dan sebagainya.

5. Mewujudkan Ladang Penternakan sebagai tempat untuk lawatan sambil belajar.

6. Mewujudkan kedai jualan untuk produk-produk madu lebah Borneo Tropical Honey.

Jenis Produk Yang Dikeluarkan

Borneo Tropical Honey 500 gram, 480 gram, 380 gram, 340 gram dan Potiukan 290 gram.

Borneo Tropical Honey

Borneo Tropical Honey adalah produk madu lebah HALAL keluaran KPD yang 100% tulen, tanpa bahan pengawet atau perasa tiruan. Sumber nektarnya adalah daripada pelbagai jenis bunga yang ada di sekitar sarang seperti pokok kelapa, acacia mangium, getah, bunga-bungaan dan sebagainya.

Di peringkat ladang, hanya madu yang matang sahaja akan dituai untuk menjaga dan mengekal keasliannya. Madu yang dituai akan diproses dan dibotolkan dalam pelbagai saiz dan rekabentuk produk madu.

Madu adalah suatu produk yang stabil dan tidak mudah rosak oleh kuman perosak makanan. Untuk menjaga kesegarannya, adalah disyorkan supaya madu disimpan di tempat yang dingin dan kering pada suhu 27C serta tidak terdedah kepada cahaya matahari atau suhu yang tinggi. Madu juga tidak boleh disimpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan daripada berlakunya proses pembekuan ke atas madu tersebut.

Nilai Makanan dan Perubatan

1. Sebagai makanan terbaik untuk kesihatan

2. Memperbaiki sistem penghadaman makanan dalam badan

3. Mempertingkatkan tenaga

4. Gula dektrosa yang terdapat pada madu mudah larut dalam darah manusia tanpa
melalui proses penghadaman

5. Gula dektrosa mempunyai kepentingan besar dalam menyembuhkan pelbagai penyakit
seperti ulser

6. Mengatasi masalah kekurangan zat makanan terutama sekali pada kanak-kanak

7. Madu digunakan dalam penyediaan bahan-bahan persolekan

Ternakan Lebah Madu

Penanaman Cendawan Ternakan Lebah Madu
Ternakan Kambing Penanaman Vanilla

PROJEK TERNAKAN LEBAH MADU

Pengenalan

Sebelum tahun 2004 Projek Lebah Madu adalah salah satu daripada projek yang dijalankan oleh KPD di kawasan Utara negeri Sabah yang merangkumi Kudat, Matunggong, Kota Marudu dan Pitas. Walau bagaimanapun, sejak Hala Tuju KPD yang baru dibentuk pada tahun 2004, projek ini telah diperbesar serta dikembangkan menjadi Perniagaan Teras KPD. Seterusnya pada masa kini KPD sedang berusaha untuk mengembangkan projek ini ke daerah-daerah lain di negeri Sabah khususnya Sipitang, Pedalaman, Ranau dan Telupid.

Projek Lebah Madu dimulakan dalam bentuk penyelidikan di Kota Marudu pada tahun 1980 dengan bantuan pakar lebah dari Kanada, iaitu Scodt Fabiarn. Pada tahun 1984 pihak KPD telah menghantar dua (2) orang pegawainya ke Universiti Pertanian Malaysia (kini Universiti Putra Malaysia) untuk mempelajari teknik-teknik penternakan lebah. Seterusnya pada tahun 1985 sekali lagi pakar lebah dari Kanada – Dale Hoogie datang untuk membantu KPD sehingga tahun 1988.

Projek ini dilaksanakan secara Perladangan Kontrak dengan petani di kawasan Kota Marudu pada tahun 1991. Oleh kerana potensi projek ini yang sangat berdaya maju, ianya telah dikembangkan ke kawasan lain di sekitar Kota Marudu iaitu Kudat, Matunggong dan Pitas. Kini pihak KPD turut menternak lebah madu di ladang milik sendiri dalam usaha menjamin konsistensi bekalan madu tempatan.

Sebagai sokongan kepada industri penternakan lebah madu ini, KPD telah membina Pusat Pemprosesan Madu Lebah di Timbang Madu, Kota Marudu pada tahun 1992. Walau bagaimanapun, ianya telah dipindahkan ke Sikuati, Kudat pada tahun 2006 bagi menampung pemprosesan madu lebah dalam skala yang lebih besar. Kini pusat tersebut dikenali dengan nama Borneo Honey Bee Centre.

Usaha-usaha KPD untuk mempertingkatkan kualiti produk madu keluarannya – Borneo Tropical Honey telah diakui dan diiktiraf oleh pihak-pihak berwajib dengan penganugerahan sijil HALAL pada tahun 2004 dan MS-ISO 9001:2000 pada tahun 2007.

Objektif

1. Meningkatkan pengeluaran madu tempatan yang berkualiti

2. Menyediakan sumber pendapatan yang berterusan kepada para peserta projek

3. Membantu kerajaan dalam mengurangkan kadar kemiskinan

4. Menjadikan Pusat Lebah Borneo dan Ladang Penternakan sebagai destinasi
Agro- Pelancongan di utara Sabah

Aktiviti Yang Dijalankan

1. Memberi khidmat nasihat teknikal mengenai penternakan lebah madu kepada para
peserta projek Perladangan Kontrak.

2. Memberi Kursus Teknikal Penternakan Lebah Madu berbayar kepada orang awam yang
berminat.

3. Menyediakan perkhidmatan pengangkutan dan pembelian hasil di ladang.

4. Mewujudkan Muzium Lebah yang mempamerkan jenis-jenis lebah, peralatan dan
perkakasan menternak lebah madu dan sebagainya.

5. Mewujudkan Ladang Penternakan sebagai tempat untuk lawatan sambil belajar.

6. Mewujudkan kedai jualan untuk produk-produk madu lebah Borneo Tropical Honey.

Jenis Produk Yang Dikeluarkan

Borneo Tropical Honey 500 gram, 480 gram, 380 gram, 340 gram dan Potiukan 290 gram.

Borneo Tropical Honey

Borneo Tropical Honey adalah produk madu lebah HALAL keluaran KPD yang 100% tulen, tanpa bahan pengawet atau perasa tiruan. Sumber nektarnya adalah daripada pelbagai jenis bunga yang ada di sekitar sarang seperti pokok kelapa, acacia mangium, getah, bunga-bungaan dan sebagainya.

Di peringkat ladang, hanya madu yang matang sahaja akan dituai untuk menjaga dan mengekal keasliannya. Madu yang dituai akan diproses dan dibotolkan dalam pelbagai saiz dan rekabentuk produk madu.

Madu adalah suatu produk yang stabil dan tidak mudah rosak oleh kuman perosak makanan. Untuk menjaga kesegarannya, adalah disyorkan supaya madu disimpan di tempat yang dingin dan kering pada suhu 27C serta tidak terdedah kepada cahaya matahari atau suhu yang tinggi. Madu juga tidak boleh disimpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan daripada berlakunya proses pembekuan ke atas madu tersebut.

Nilai Makanan dan Perubatan

1. Sebagai makanan terbaik untuk kesihatan

2. Memperbaiki sistem penghadaman makanan dalam badan

3. Mempertingkatkan tenaga

4. Gula dektrosa yang terdapat pada madu mudah larut dalam darah manusia tanpa
melalui proses penghadaman

5. Gula dektrosa mempunyai kepentingan besar dalam menyembuhkan pelbagai penyakit
seperti ulser

6. Mengatasi masalah kekurangan zat makanan terutama sekali pada kanak-kanak

7. Madu digunakan dalam penyediaan bahan-bahan persolekan